BRUNEI: Hát, izé... / Well, um...

Brunei kapcsán szerintem szinte mindenki hallott a felfoghatatlanul gazdag brunei szultánról, de vajon eszébe jut bárkinek még valami erről a kis országról? Az a helyzet, hogy én is hosszú ideig csak a szultánt tudtam volna említeni, aztán elmentem Bruneibe (igaz csak két napra) és most... hát kis túlzással most is csak a szultánt tudom említeni. :) 
I'm pretty sure almost everyone has heard about the incredibly rich sultan of Brunei but is there anything else that comes to mind about this tiny country? To me, it was only the sultan for long but then I went to Brunei (albeit for 2 days only) and now... and now it's still mostly the sultan. :) 

Brunei egyrészt már önmagában izgalmas, hiszen egy nagyon távoli, trópusi, egzotikusnak tűnő hely és én is tisztán emlékszem arra a bizsergető érzésre, amikor még a kompról leszállva Muara kikötőjében nézegettem az útlevelembe frissen beütött pecsétet: te jó ég, Bruneiben vagyok!
On the one hand, the mere fact of making it to Brunei is exciting: it's a remote, tropical and exotic-sounding place and I clearly remember the thrill of looking at the entry stamp in my passport as I stepped off the ferry at the port of Muara: wow, I'm really in Brunei!

Másrészt viszont többektől hallottam már, hogy ez a világ egyik legunalmasabb helye és a már említett kikötő Muarában egyáltalán nem az az első impresszió volt, amit a világ egyik leggazdagabb országától vártam volna. Ahol nagyon sok a pénz, ott ez valamilyen formában tapasztalható is: egy rendesen működő országban, például Svájcban minimális a hivalkodás, egyszerűen látszik a házakon, az embereken, a rendezett környezeten az általános jólét. Van ahol a sok pénzt kevesek lopják el, de turistaként érdekes, hogy a lepukkantság mellett felhúznak pár nagyon látványos épületet, mint például a láng formájú felhőkarcolókat Azerbajdzsánban. Olyan ország is van, ahol egy teljesen jellegtelen faluban a suttyó miniszterelnök háza mellé raknak egy stadiont közpénzből. Bruneiben azonban még ilyen sem volt: a kikötő kifejezetten lehangoló volt, a főváros felé vezető úton pedig pont olyan házak álltak, mint bárhol a vidéki Malajziában, talán kicsivel drágább autók parkoltak előttük.
On the other hand, I'd heard it several times that this is one of the most boring places ever and the aformentioned port in Muara was really not the first impression I'd been anticipating in one of the richest countries in the world. Where there's a lot of money, it somehow shows: in a well-operating country like Switzerland, there's little flaunting but you can see the general prosperity on the houses, the people, the tidy environment. There are places where the money is stolen by a select few but, as a tourist, it's interesting to see how decay alternates with very spectacular buildings like the Flame Towers in Azerbaijan. There are also places where the redneck prime minister has a stadium built next to his house in a nondescript village, using public funds of course. And then there's Brunei where there's none of any of these things: the port was downright depressing and then, as we headed to the capital, we just saw ordinary houses like anywhere in rural Malaysia . Maybe the cars parked outside were a bit more expensive. 

A főváros, Bandar Seri Begawan sem egy metropolisz, de persze nem is vártam, hogy az legyen, hiszen Brunei pici, Magyarország tizedét sem teszi ki a területe, és alig félmillióan lakják. Viszont a jellegtelensége tényleg meglepett: Délkelet-Ázsia papíron sokkal szegényebb városaiban is vannak izgalmas épületek, itt a belváros mindössze néhány háztömbből áll és az ötemeletesnél nagyobb épületek nagyjából rá is fértek a fenti képre. Ekkora felületet már ki kell használni, úgyhogy mindegyik épület homlokzatán a születésnapját ünneplő szultánt köszöntik.
Brunei is really small with barely half a million people and an area less than tenth the size of Hungary. It's no wonder the capital, Bandar Seri Begawan, isn't a metropolis either but I was surprised by how dull it is. While many supposedly much poorer cities in Southeast Asia have some exciting architecture, here the downtown is no more than a few blocks and the buildings taller than five stories basically fit into the picture above. Such "large" surfaces cannot go to waste here, so all their facades are covered with banners honoring the sultan's birthday. 

Azért sikerült itt is összehozni egy épületet, amelyben megvan mindaz, amit hiányoltam eddig Bruneiből: a tó vízében tükröződő, olasz márvánnyal borított, színarany kupolás Sultan Omar Ali Saifuddien mecset tényleg káprázatos. Természetesen egy szultán emeltette (a mostani szultán apja), így róla is nevezték el.
To be fair, Brunei did manage to construct one building that really has everything I otherwise missed here: the Sultan Omar Ali Saifuddien mosque is truly stunning as its minarets clad in Italian marble and its dome made of pure gold are reflected in the water.  It was of course a sultan (the father of the incumbent) who had it built and so it's named after him.
Ha az ember már minden létező szögből megnézte a mecsetet, elsétálhat a mecsetügyi és a sharia-ügyi minisztérium mellett (egyik sem vicc) és észrevesz egy újabb, egész látványos épületet. Ekkor már sejthető, hogy valami köze ennek is lesz a szultánhoz, és tényleg: ez a királyi koronaékszerek múzeuma, ahol a minden bizonnyal nagyon drága ékszereken és koronákon túl ki van állítva egy hatalmas aranyból készült hintó is, amelyben a szultán a koronázásakor végigvonult a fővároson, valamint mindenféle ajándék, amelyet különböző országok vezetői adtak a szultánnak. Meglepően érdekes egyébként és még a belépés is ingyenes.
Once you're done admiring the mosque from all angles, you can walk past the ministries for mosque affairs and sharia affairs (no kidding), then you'll spot another promising building. At this point one's likely to think this place will have something to do with the sultan too and it's really so: this is the Royal Regalia Museum, displaying all kinds of flashy jewels and crowns, a golden chariot used during the sultan's coronation parade and all kinds of gifts the sultan received from heads of states. It's surprisingly interesting and even the entry is free. 



Lassan tényleg elfogynak a látnivalók, de van még egy nagyon furcsa hely a városban, amelynek neve Kampong Ayer: ez gyakorlatilag egy cölöpökre épült házakból épült falu a fővárost átszelő folyó közepén. Több mint 10 000 ember lakik itt, fapallók helyettesítik az utcákat és legtöbben csónakkal közlekednek. Mi is végighajóztunk a csatornákon és nehéz volt eldönteni, hogy a nyomornegyednél csak marginálisan jobban kinéző városrész azért van itt, mert őrzik a hagyományos életformát, vagy azért, mert a szultánok tényleg minden pénzt elvertek ékszerekre, palotákra és márvánnyal borított mecsetekre.
We're quickly running out of sights but there's one more weird place called Kampong Ayer: this is basically a village built on stilts in the middle of the river that crosses the city. Home to more than 10 000 people, this is a place where wooden planks serve as streets and most people get around on boats. We cruised along the canals too and it was hard to decide whether this place that looks just marginally better than a shantytown is the result of people wanting to protect their traditional lifestyle or whether they live here because the sultans really spent all the money on regalia, palaces and marble-clad mosques.
A szultán palotája szigorúan őrzött és a fáktól sem nagyon látható, de a színarany kupolát azért megpillantottuk, ahogy a folyón hajóztunk.
The sultan's palace is strictly guarded and is hidden behind trees but we spotted its golden dome as we cruised down the river.

A szultán születésnapja alkalmából az egész belváros tele volt színes fényekkel.
The whole downtown was full of colorful lights to mark the sultan's birthday.

Az ország hivatalos neve Brunei Darussalam, azaz a béke otthona. Találó név: én tényleg nem vagyok egy partiarc, de itt a nézelődésen túl gyakorlatilag semmit nem lehet csinálni: este alig van ember az utcákon, éttermek is inkább a szállodákban vannak, kiülős helyekre nem is emlékszem, csak pár utcai kifőzdére. Az alkohol be van tiltva, így nincsenek bárok sem.
The official name of the country is Brunei Darussalam, which means abode of peace. It's a fitting name: I'm really not a party animal but there's not much one can do apart from walking around: there's hardly anyone on the streets in the evening, the few restaurants are mostly in hotels, I don't even remember seeing places with people eating outside apart from a few street food vendors. Alcohol is banned, so there aren't even any bars. 
Még egy kép a gyönyörű Omar Ali Saifuddien mecsetről. Az előtérben lévő épület egy pláza: gyakorlatilag az egyetlen hely, ahol volt valami élet, egyébként viszont ez a főváros nem csupán békés, hanem szinte már halott. Más városokban a kínai negyed garantáltan színes és pörgős, itt még a 10% körüli kínai kisebbséget sem lehet észrevenni. Az egy főre jutó GDP szerint Brunei a világ 5. leggazdagabb országa, az ENSZ által évente kiadott emberi fejlettségi index (HDI) alapján pedig megelőzi Magyarországot, de valahogy nem vagyok meggyőzve. Lehet, hogy jó a közbiztonság, senki nem éhezik, ingyenes az oktatás és az egészségügy és szinte mindenkinek szép nagy autója van, de ez akkor is egy brutális iszlám diktatúra, ami társadalmilag annyira konzervatív, mint mondjuk Szaúd-Arábia vagy Afganisztán. Nagyon örülök, hogy eljutottam Bruneibe és annak még jobban, hogy nem ott élek.
One more picture of the beautiful Omar Ali Saifuddien mosque. The building in the foreground is a mall, practically the only place with some life. Otherwise this capital is more than peaceful: it's almost dead. In other cities a Chinatown guarantees a lot of color and bustle but here even the 10% Chinese minority is invisible. Brunei is the 5th richest country based on GDP per capita and it ranks higher on the UN's Human Development Index than Hungary but I'm not convinced. The streets are safe, nobody goes hungry, education and health care are free and almost everyone has a nice big car but it's still a brutal Islamic dictatorship, which is socially as conservative as, say, Saudi Arabia or Afghanistan. I'm really happy I made it to Brunei and I'm even happier that I don't live there.